A méltán világhírű hévízi tófürdő

Magyarország, sőt a világ egyik csodája a Hévízi Gyógytó. Ennek tanúbizonysága az is, hogy a Hévízi-tavat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Világörökség Magyar Nemzeti bizottsága 2003. elején a Tapolcai-medence tanúhegyekkel valamint a Tihanyi félsziget forráskúpjaival együtt felvette a várományosi listára a természetvédelmi kategóriába.

Ezt a jelölést egy évvel később megerősítette, de a környékre gyakorolt kulturális hatásainak köszönhetően a kultúrtáj kategóriára javasolta. A régió jelenleg az UNESCO Világörökség listájára való felkerülését vette célba.

Hévízi gyógytó
A Hévízi Gyógytó méltán áll ezen elismeréseknek a küszöbén, hiszen a teljesség igénye nélkül elmondható, hogy csodálatos környezetben helyezkedik el, fantasztikus természeti látványosság és mindemellett pedig páratlan gyógyerővel rendelkezik.

Különlegessége, hogy míg a melegvizes tavak java része vulkanikus eredetű, szikla, illetve agyagtalajon terül el, addig a Hévízi-tó több ezer éves tőzegmedrű forrástó, amelyet egy 38 méter mélységben lévő forrásbarlang ásványi anyagokban gazdag hideg és melegvizes forrásai látnak el vízzel.

Az Európai viszonylatban legnagyobb melegvizes tó hőmérséklete átlagosan 24 és 38 Celsius fok között mozog, a feltörő forrásnál azonban akár 38,5 fokos is lehet, amelynek köszönhetően télen is kiválóan alkalmas a fürdőzésre.

A tó gyógyhatásai

Az év minden napján látogatható tó mindenki számára jótékony hatású, ám különösen a reumatikus és mozgásszervi betegségekben szenvedők látogatják sűrűn terápiás céllal, hiszen állapotuk javításához nagyban hozzájárul a víz összetételének köszönhető gyógyító erő.

A víz nemcsak fürdőzésre, hanem ivókúraként is alkalmazható különösen az emésztési zavarokban, illetve gyomor- és bélhuruttal küzdő betegek számára.

Kivételes hatásait már a 18. század végén felfedezték, ekkor kezdték el kialakítani a mai gyógyfürdő alapjait a tónál. Gróf Festetics György volt az, aki a 1700-as évek végén fürdőépületet építtetett a tavon elhelyezett tutajokon, amelyeket a XIX. század elején végül cölöpökre magasított fürdőházak cseréltek fel. A 20. század elején végül bérbe került, majd a későbbi évtizedekben folyamatosan alakult a környezet és nyerte el mai formáját.

Szobafoglalás
Érkezés:
Elutazás:
Speciális igénye van, vagy nem tud dönteni? Küldjön érdeklődést és 1 órán belül megkapja személyre szóló ajánlatunkat.
Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal megkapja legújabb ajánlatokat, információkat.
Akciók és csomagajánlatok